Wat is een groen dak?

4groendak

Tegenwoordig zie je steeds meer daken met groen erop, ook wel groene daken genoemd. Een voorbeeld hiervan is een sedumdak, die erom bekend staat veel biodiversiteit aan te trekken en klimaatverandering tegen te gaan. Een groen dak is niets meer dan een dak waar een laagje groenvoorziening op zit. Dit kan om allerlei soorten gras en planten gaan, afhankelijk van het type dak. Deze plantjes zorgen ervoor dat regenwater kan worden opgevangen. Hierdoor valt er minder water op straat en is de kans een stuk kleiner dat er overstromingen kunnen komen. Ook absorberen deze daken veel warmte, wat ervoor zorgt dat er veel minder hitte stress is, vooral in de binnenstedelijke gebieden.

Waar vind je een groen dak?

Een groen dak wordt steeds meer aangeboden, dankzij de toegenomen extreme weersomstandigheden. Gemeenten werken bijvoorbeeld nu samen met bedrijven om zo veel huishoudens aan te moedigen om aan een sedumdak te beginnen. Door het toegenomen aanbod is het daardoor makkelijk om online een bedrijf te vinden die voor jou een groen dak kan aanleggen. Hierbij is het belangrijk dat je goed kijkt naar wat voor daken de bedrijven aanbieden en tegen welke kosten. Ook is het belangrijk om van tevoren te kijken naar de mogelijkheid om een subsidie voor je dak te krijgen als je hiervoor in aanmerking komt.

Voordelen van groene daken

Er zitten allerlei voordelen gebonden aan het gebruik van een groen dak. Allereerst ben je milieubewust bezig en help je daardoor aan het verminderen van klimaatverandering. Daarnaast zorgen groene daken ook tot het verbeteren van de biodiversiteit. Op het gebied van kosten ben je minder kwijt aan de energierekening, omdat het dak meer isolatie weet te realiseren. Ook ben je nauwelijks onderhoud kwijt aan een groen dak. Je hoeft enkel het onkruid en mos weg te halen en af en toe meststof te geven aan de plantjes op het groene dak. De voordelen van een groen dak zorgen er daarom ook voor dat het erg verleidelijk is deze aan te laten leggen.