Kunstgras of echt gras in de tuin?

kunstgras tapijt

Dit artikel gaat over de keuze tussen kunstgras en echt gras. Wat zijn redenen om voor het een te kiezen en welke het andere. Voor de volledigheid gaan we eerst kort in op wat kunstgras is.

Wat is kunstgras?

Kunstgras wordt samengesteld uit een aantal materialen. De kunststof vezels, die eruit zien als echt gras, worden in de zogenoemde backing gestikt. Die backing is van latex. Voor de kunststof vezels kunnen twee materialen worden gebruikt, namelijk polypropyleen en polyethyleen. Kunstgras komt in matten en wordt vastgezet op een vlakke ondergrond.

Wat zijn de voor- en nadelen van kunstgras?

Voordelen

We zullen hier een aantal voor- en nadelen van kunstgras noemen.

Kunstgras hoeft niet wortel te schieten. Vanaf het leggen ervan heb je een volwaardig groen kunstgras tapijt. Veel of juist weinig zon heeft geen invloed. Als er een tijd iets heeft gelegen op kunstgras en je haalt dat weg, dan ziet die plek er hetzelfde uit als de rest. Kunstgras groeit niet en dus hoef je het niet te maaien, geen kanten te knippen, niet te sproeien, niet te verticuteren, niet te bemesten en geen onkruid te verwijderen. Een kunstgras gazon wordt nat maar niet modderig.

kunstgras tapijt

Nadelen

Een veel genoemd nadeel van een kunstgras tapijt in de tuin is dat het er niet echt uitziet. Het geurt ook niet als echt gras. Het is duurder dan echt gras. Kunstgras is minder duurzaam. De productie ervan is niet zo milieuvriendelijk. Kunstgras is tamelijk hard en daarom minder geschikt voor spelende kinderen.

Wat zijn de voor- en nadelen van echt gras?

In grote lijnen kan je wat eerder een voordeel van kunstgras werd genoemd, als een nadeel noemen van echt gras. Evenzo zijn de nadelen van kunstgras weer de voordelen van echt gras. Zoals eerder gezegd, wordt veel als reden gegeven om echt gras te hebben, dat het natuurlijk is. Ook kan het zijn dat je graag in de tuin bezig bent en daarom echt gras wilt.