Hoe breed moet een kookplaat zijn? 

Wil je graag een nieuwe kookplaat? Het kan lastig zijn om een keuze te maken in welke maat en soort je graag wilt en nodig hebt. Er zijn veel verschillende maten en ook de opties zijn oneindig. In deze blog krijg je wat informatie over de factoren waar je rekening mee moet houden tijdens het uitzoeken van een kookplaat en welke breedte je zou moeten kiezen. 

Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een kookplaat? 

  1. Type kookplaat 

Er zijn verschillende soorten kookplaten beschikbaar, zoals een inductiefornuis, keramisch, gas en elektrisch. Elk type heeft voor- en nadelen, dus beslis hierin voor jezelf.  

  1. Aantal kookzones of branders  

Kies het aantal kookzones of branders waar jij behoefte aan hebt. Een standaard kookplaat heeft vaak vier kookzones, maar dit is maar net wat jij zelf graag wilt.  

  1. Vermogen en wattage 

Controleer het vermogen van elke kookzone om ervoor te zorgen dat het voldoende is voor jouw behoeften. Hoe hoger het wattage, hoe sneller het voedsel kan worden verwarmd.  

  1. Bediening 

Er zijn verschillende bedieningselementen voor een kookplaat. Zo zijn er draaiknoppen, tiptoetsbediening of een combinatie hiervan. Kies de soort bediening die jij graag wilt.  

  1. Energie-efficiëntie 

Als je graag goed wilt zorgen voor het milieu, kies dan een energiezuinige kookplaat. Een goed voorbeeld hiervan is een inductieplaat die alleen warmte genereerd als er een pan op staat.  

  1. Veiligheidsfuncties 

Controleer of de kookplaat veiligheidsvoorzieningen als een kinderslot, oververhittingsbeveiliging of een automatische uitschakelfunctie heeft. Met kleine kinderen thuis kan dit erg handig en vooral veilig zijn.  

  1. Reiniging en onderhoud 

Informeer bij de aanschaf van de kookplaat ook naar het onderhoud ervan. Sommige modellen zijn makkelijker schoon te maken dan andere modellen. Bepaalde materialen kunnen ook gevoelig zijn voor krassen en vlekken, dus bekijk dit van tevoren goed.  

  1. Budget 

Stel een budget vast en zoek naar kookplaten die binnen dat budget vallen. Er zijn veel opties, maar soms moet je even goed zoeken.  

  1. Reviews en beoordelingen 

Misschien wel het belangrijkst zijn ervaringen van anderen. Bekijk wat anderen zeggen over de desbetreffende kookplaat. Als dit positief is, dan moet het bijna wel een goede keuze zijn.  

Welke opties voor breedte van kookplaten zijn er? 

Kookplaten zijn er in verschillende soorten en maten. De breedte van kookplaten hangt af van de functies die een kookplaat heeft en er is dus niet per se een ‘perfecte’ maat voor kookplaten. Als je een kleinere breedte hebt, dat is van bijvoorbeeld 60 cm of 75 cm breed, dan zitten hier vaak vier of vijf kookzones op. Als je een bredere kookplaat hebt, van 90 cm, 100 cm of 110 cm, dan zitten hier soms wel zes of zeven kookzones op. Ook heeft de breedte invloed op de grootte van de ovens die in het fornuis zitten. Hoe breder de kookplaat en dus het fornuis, hoe groter en breder de oven(s).