Een lijstje voor je paradijsje

anna-kolosyuk-D5nh6mCW52c-unsplash

Mijn oma was geobsedeerd door schilderij vogels. Overal in huis hingen wel schilderijen van papegaaien in het regenwoud, omgeven door bananenplanten en aapjes en andere dieren in het regenwoud, of een simpel Nederlands huismusje, trippelend in een tuin waar net een laagje ijs overheen was gegaan de nacht ervoor, of van een stadsduif die aan het zwerven is naar het laatste restje eten van de dag voor zijn kleintjes, ergens in een smerige steeg van een grote stad. Deze schilderijen betekenen een hoop voor mij, hoe ze zijn ingeprent in mijn geheugen en nog heel lang daar zullen blijven hangen.

De andere kant van het verhaal

Mijn opa hield er een andere voorkeur op na: hij had het liefst, in zijn deel van de wanden, een schilderij vrouw. Deze waren zeer uiteenlopend en fascineerden me op een geheel andere manier dan hoe de vogels van mijn oma dat deden. Het waren ook niet altijd de meest onschuldige schilderijen, zo had hij bijvoorbeeld de Venus in Extase en verschillende replica’s van Munch in huis hangen die niet per se geschikt waren voor jonge kinderen, maar hij vond dat kunst niet gebonden was aan de geïndoctrineerde kuisheid die onze calvinistische samenleving in stand houdt, en weigerde deze normen te omarmen.

Zelf naar een schilderij zoeken

Een tijd lang heb ik geprobeerd om alle schilderijen die bij mijn opa en oma in huis hingen, te achterhalen en erachter te komen welke het waren zodat ik daar een collectie van kon maken. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar dat geeft mij rust en daardoor kan ik ook hun herinneringen een plekje geven. Daarom ben ik op internet gaan zoeken door verschillende websites waar ze kunst verkopen, en ben er dus achtergekomen dat er een hele hoop gewoon daar te krijgen zijn. Maar een paar van de schilderijen van mijn opa en oma heb ik helaas nooit terug kunnen vinden.