Een huis met het oog op de toekomst.

granol

De prijzen van huizen zijn de afgelopen jaren gestegen en een huisvestingscrisis is een veelvoorkomend probleem geworden voor veel landen over de hele wereld. Daarom worden er tegenwoordig steeds meer huizen gebouwd. Dit betekent een huis bouwen op een manier dat je er praktisch voor altijd in kunt wonen, ongeacht de leeftijd of generaties die in het huishouden aanwezig zijn. Deze toename in populariteit is ook te wijten aan het feit dat het bouwen van een huis wordt beschouwd als een enorme investering, dus het idee is om de investering voor het leven te doen.

Wat maakt een seniorenwoning

Het idee achter een levensloopbestendig huis is dat een huis bouwen geschikt kan zijn voor elke leeftijd. Dit betekent dat de belangrijkste kamers zich op de begane grond bevinden en meestal ook een hefschuifpui hebben. Deze huizen kunnen nog wel een tweede verdieping hebben, maar deze worden meestal gebruikt voor minder dagelijkse benodigdheden zoals bezoek, hobby’s of opslagruimtes. Dit zijn echter dingen die ook gemakkelijk te verbouwen zijn, waardoor elke generatie het levensbestendige huis met de basisbehoeften op de begane grond kan bouwen en de kamers eromheen langzaam kan aanpassen aan hun veranderende behoeften.

Huisstijlen voor seniorenwoningen

Een levensloopbestendige woning kan gebouwd worden met verschillende huisstijlen als basis, zolang de basisbehoeften op de begane grond en de woning passend blijven voor de oudere generatie. Sommige stijlen of modellen passen makkelijker dan andere, zoals het Bergamo- en de Monte Viso-modellen. Maar van elk huis kan een leefbaar huis worden gemaakt als het de volgende kenmerken heeft. De basisbehoeften dienen op de begane grond goed bereikbaar te zijn. Het moet ook brede gangen en deuropeningen hebben. En als laatst, de materialen die in het huis worden gebruikt, moeten ook gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken zijn.