Amberboom als echte sierboom

De amberboom komt van oorsprong uit Noord-Amerika, en is sindsdien verspreid naar Europa. De amberboom wordt vaak gebruikt als een sierboom, vanwege de fel groene, glanzende bladeren in de lente en zomer, en de prachtige rode verkleuring in de herfst. Deze boom groeit niet heel hoog, en kan maar tot 20 meter in de lucht groeien. Het past daarom perfect in de tuin tussen alle andere bloemen en planten. De amberboom heet ook wel liquidambar, en dit duidt op de donkerrode hars die tevoorschijn komt bij beschadiging van de stam. Deze lekker geurende hars wordt nog veel gebruik als zoetsap door inheemse Amerikanen.

Prachtige verkleuring in de herfst

Men is het er al snel over eens dat de amberboom de mooiste verschijning heeft in de herfst. In het seizoen tussen de warme zomer en de koude winter verkleuren de bladeren in een prachtig kleurenspel: van geel tot oranje tot wijnrood of violet. Deze herfstkleuren zijn namelijk afhankelijk van de standplaats. Een boom die van veel zonlicht geniet, zal zijn bladeren veranderen in intense herfstkleuren, terwijl een boom die groeit op een vochtige plek meer violet aanhouden. De boom groeit daarnaast veelal compleet recht, wat zorgt voor een erg statig uiterlijk. Het is daarom ook erg geschikt als laan- of parkboom. U zult deze amberboom dan ook vaak tegenkomen op begraafplaatsen of in grote parken. Ook komt een treurwilg vaak terug in dergelijke parken.

Geschikt voor in de tuin

Deze boom is uiteraard ook geschikt voor in de tuin. Doordat de boom in vele maten verkrijgbaar is, is het makkelijk de boom in uw tuin te planten. De boom is verkrijgbaar in een kleine variant die tot 4 meter hoog wordt, en deze past dus perfect tussen uw andere begroeiing. De boom is beschikbaar als boom, leiboom of struik en kan dus zelfs als haag worden gebruikt. Met een amberboom in de voortuin steelt u bovendien de show in de herfst. De vijfpuntige bladeren verkleuren in dit seizoen in allerlei prachtige kleuren en geven dus een echt herfstgevoel. De boom groeit van nature het best in moerasachtige gebieden, dus is een vochtige grond voor de boom optimaal. Verder heeft de amberboom geen speciale verzorging nodig, en onderhoudt u deze boom zoals gewoon.